הקב'ה מראה למשה את ארץ ישראל מהר נבו. רש'י: הקב'ה מבקש ממשה שיגיד לאבות שהוא קיים את שבועתו. ארץ ישראל היא ארצו של הקב'ה.שכינה שורה רק בארץ ישראל. הבטחת הקב'ה לאבות. קיום מצוות בארץ ישראל.
שרפת בית המקדש בט' באב. דיני ט' באב. ירושלמי ברכות: בט' באב נולד המשיח ומנחם שמו. שער הכוונות. תפילת נחם. קידוש לבנה במוצאי ט' באב. ילקוט שמעוני. זכריה: צום הרביעי... יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה.
מהות הבחירה החופשית. רמב"ם, הלכות תשובה - לאדם בחירה חופשית להיות צדיק או רשע. הברכה על הר גריזים והקללה על הר עיבל. כל אדם במעשיו אחראי על עצמו ועל העולם כולו. בחטא עכן נאמר "חטא ישראל" בלשון רבים.
התורה מצווה את הלוחמים להילחם ללא פחד, לדעת הרמב'ם מי שמפחד עובר בלאו. פחד טבעי מותר אך אסור לחייל להפחיד את עצמו בדברים לא מציאותיים. הירא את ה' לא מפחד מבני אדם.
'לא בשמיים היא'. תנורו של עכנאי. ראב'ד: 'רוח הקודש בבית מדרשנו'. 'כך נגלה לי מסוד ה' ליראיו'. מהר'ם בן חביב, 'כפות תמרים'. חיד'א, 'פתח עיניים'. אור זרוע. אבן עזרא- שאלת חלום. שו'ת מן השמיים.
"וילך משה"- לאן הלך משה? רמב"ן: משה הלך להיפרד מהעם. ההבדל בין הנהגת משה להנהגת שמואל. למשה היה דין של מלך. משה רצה להעביר את ההנהגה בצורה מסודרת. משה הלך לברך את העם.
ברכת משה לראובן: רבנו בחיי- שיאריך ימים, רמב'ן- שינצחו ולא ימותו במלחמה, אור החיים- יתפלל על החוטאים במחלוקת קורח. בני ראובן החלוצים החלוץ בכיבוש יריחו. השראת שכינה כשהעם מאוחד.
ספר דברים פרשת וזאת הברכה- טעם קריאת הפרשה בשמחת תורה
שמיני עצרת. שמחת תורה. סיום הקריאה בתורה בארץ ישראל ובבל. הטעם לקריאת 'וזאת הברכה' בשמחת תורה. ברכת שלמה. קורבן מוסף בשמיני עצרת. בחירת עם ישראל. מדוע מפטירים בספר יהושע.
תיאור מתן תורה. האומות לא רצו לקבל את התורה. התורה נתנה לעם ישראל מפני שהם עזים. בזכות תכונות העזות וקשיות העורף עם ישראל מוכן להיהרג על קידוש השם. שבחו של דור המדבר.
'ויעל משה... אל הר נבו'. רמב'ן: הקב'ה הראה למשה את מה שלא יכול היה לראות בצורה טבעית. הסבא מקלם: הקב'ה משתדל להמעיט בניסים. יעקב שם אבנים למראשותיו. אהבת ארץ ישראל של משה. השתדלות ושמחה בלימוד תורה.
זבולון עסק במסחר ופרנס את יששכר שלמד תורה לזכות שניהם. סוטה: הסכם הלל ושבנא אחיו. יומא: לימוד התורה של הלל. זבחים: הסכם שמעון ועזריה. יומא: הלל , אלעזר בו חרסום ויוסף מחייבים את ישראל. שמחת תורה.
ברכת משה לשבט גד. גד קיבל נחלה גדולה בעבר הירדן המזרחי. בני שבט גד היו גיבורים ודימו אותם ללביא. בני שבט גד היכו באויביהם בזכות מצוות הנחת תפילין. בני גד בקשו נחלה בעבר הירדן כדי להיות קרובים למקום קבורת משה.
ספר דברים פרשת וזאת הברכה- שמונת הפסוקים האחרונים בתורה
מי כתב את שמונת הפסוקים האחרונים בפרשה. הכותב ספר תורה צריך להוציא בפיו את מה שהוא עומד לכתוב. התורה כתובה משמותיו של הקב"ה. איך הייתה התורה כתובה לפני מתן תורה.