מצוות עשה לבנות את בית המקדש. המעבר מהמשכן בנוב ועד למקום המקדש בירושלים. איסור הקרבת קרבנות ובניית בית לה' מחוץ להר המוריה בירושלים.
מבנה המקדש: אולם, היכל, קודש קדשים, עזרה. כלי המקדש: מזבח העולה, כבש, כיור וכנו, מזבח קטורת, מנורה, שולחן. בעזרה: עזרת כהנים, עזרת ישראל ולשכות.
את אבני בנין המקדש מסתתים מחוץ להר הבית. לבנייה לא משתמשים בכלי ברזל. לא בונים עץ בולט. מייפים את המקדש, בונים רק ביום, גברים ונשים חייבים בבנינו וילדים קטנים פטורים.
המזבח בנוי על האדמה. אבן פגומה כחגירת צפורן - פסולה. אבן שנגע בה ברזל - פסולה. יש להביא אבנים מבתולת קרקע או מהים הגדול. יש לסייד את המזבח לפני פסח ולפני סוכות.
עולים למזבח בכבש. אסור לנתץ אבן מהמזבח או מההיכל. את כלי המקדש עושים ממתכת ואם יש אפשרות, עושים מזהב. צריך לעשות את הכלים לשם קודש. את האבנים לבנייה, חוצבים לשם קודש.
במקום המזבח נעקד יצחק והקריבו בו אברהם, נח, קין והבל, אדם הראשון ומשם נברא. מידות המזבח מכוונות. שלושת הנביאים, חגי, זכריה ומלאכי שעלו מהגולה, העידו על המזבח.
גובה המזבח הוא עשר אמות, אורכו ורוחבו - שלושים ושתיים אמות. מבנה המזבח: יסוד, סובב, מקום המערכה, קרנות. גובה כל קרן הוא אמה, רוחבה אמה ואורכה אמה. הקרנות חלולות.
חוט של סיקרה היה באמצע המזבח להבדיל בין דמים עליונים לדמים תחתונים. יסוד המזבח לא היה מקיף את המזבח מארבע רוחותיו. בקרן מערבית דרומית היו השיתין.
הכבש היה בנוי בדרומו של המזבח. שני כבשים קטנים יצאו מהכבש הגדול, האחד פנה לייסוד והשני לסובב. במערבו של הכבש היה חלון ושמו רבובה. במערב הכבש היו שני שולחנות.
את המזבח בונים מאבנים, זפת וקוניא. כבש, קרנות, יסוד וריבוע מעכבים. גובה המזבח לא פחות מאמה על אמה בגובה שלוש אמות. מזבח שנפגם מבנינו טפח- פסול.
במנורת הזהב גביעים, כפתורים ופרחים משוקדים. המנורה עשוייה מכיכר זהב משקה אחת. במנורה העשוייה משאר מתכות אין גביעים,כפתורים ופרחים ואין מקפידים על משקלה.
המלקחיים, המחתות וכלי השמן אינם מכלל כיכר הזהב. שבעת קני המנורה מעכבים. פני ששת הנרות כלפי הנר האמצעי הנקרא נר מערבי. אבן הייתה לפני המנורה ובה שלוש מדרגות.
לשולחן ארבעה סניפין הנקראים קשותיו, עשרים ושמונה קנים הנקראים מנקיותיו, שני בזיכין הנקראים כפותיו ודפוסין הנקראים קערותיו. באולם שני שולחנות, אחד של שיש ואחד של זהב.
מזבח הקטורת היה מרובע בגודל אמה על אמה. המזבח עמד בהיכל לפני המנורה והשולחן. לכיור היו שניים עשר ברזים. לכיור עשו מוכני כדי שהמים שבו לא יפסלו בלינה. יומא פרק ג: את הברזים והמוכני עשה בן קטין.
בקודש הקודשים היו ארון, צנצנת המן ומטה אהרון, יאשיהו המלך גנז אותם. בבית שני האורים ותומים לא היו משיבים. בבית שני היו שתי פרוכות בין הקודש לקודש הקודשים.
גודל ההיכל היה מאה אמה בגובה מאה אמה. רוחבו הפנימי של ההיכל היה עשרים אמה. ההיכל היה בנוי משתי קומות. על גגו של ההיכל היה כלה עורב.
שני פשפשין היו בצידי השער הגדול של ההיכל. רוחבו של שער ההיכל עשר אמות. לשער היו ארבע דלתות. גובה פתח האולם היה ארבעים אמה ורחבו עשרים. חמש מלתריות של מילא היו על פתחו ונדבך אבנים ביניהם.
ההיכל רחב מלפניו וצר מאחריו כמו ארי. יציעים, רובד. שלושים ושמונה תאים, לכל תא שלושה פתחים. לתא שבקומה האמצעית חמישה פתחים: לתא מימין, לתא שעל גביו, למסיבה, לפשפש, להיכל.
במסיבה עולים לגגות התאים. בפתחה של עלייה שתי כלונסאות של ארז. ראשי פספסין מבדילים בין גג הקודש לבין גג קודש הקודשים. לולים שמהם משלשלים את האומנים בתיבות. לפני פסח מסיידים את ההיכל.
הר הבית, הר המוריה, חמש מאות אמה על חמש מאות אמה, מוקף חומה, כיפין על גבי כיפין, מקורה סטיו לפנים מסטיו, שערי הר הבית, סורג, חיל. דעת ברטנורא ותפארת ישראל.
העזרה. שבעה שערים לעזרה: בדרום- שער הדלק, שער הבכורות,שער המים. במזרח- שער ניקנור. בצפון- שער הניצוץ, שער הקרבן, שער בית המוקד.
עזרת נשים. בעזרת נשים ארבע לשכות: לשכת נזירים, לשכת דיר העצים, לשכת המצורעים ולשכת בית שמניא- לשכת השמנים. עזרת נשים מוקפת גזוזטרא. בית המוקד.
לשכות בית המוקד. עזרת ישראל. עזרת כוהנים. בית המטבחיים. השולחנות. הטבעות. צפון העזרה. הלשכות שבעזרת ישראל: המלח, הפרווה, המדיחין, הגזית, הגולה, העץ, הפרהדרין, פינחס המלביש, עושי חביתין.
החיל. עזרת נשים.עזרת ישראל. עזרת כוהנים. הדוכן. האולם. כיצד מוסיפים על ירושלים והעזרה. קדושה ראשונה בירושלים, המקדש וארץ ישראל.
מורא מקדש. כיצד מותר להיכנס להר הבית. אסור לבנות בית כדוגמת המקדש. דרגות הקדושה בארץ ישראל, ירושלים והמקדש.
מצוות שמירת המקדש. השמירה בלילה. מקומות השמירה של הכהנים והלויים. הממונה על השמירה. עונשו של הנרדם בשמירה. בדיקת העזרה.
שמן המשחה שעשה משה. בשמן המשחה מושחים כהן גדול, משוח מלחמה ומלכי בית דוד. בבית שני לא היה שמן משחה. כלי המשכן נמשחו בשמן המשחה. מידות היבש והלח.
אחד עשר סממני הקטורת. כיצד מכינים את הקטורת. האיסור לעשות קטורת להרחה. כיצד מוליכים את הארון.
תפקידי הלויים: שומרים, שוערים ומשוררים. כלי הנגינה במקדש. תחילת עבודת הלוי. חלוקת המשמרות על ידי שמואל ודוד.
כבוד הכוהנים. משמרות הכוהנים. כוהן גדול. הממונים שבמקדש. היורש את מקומו של כוהן גדול.
תכונותיו של הכוהן הגדול. כבודו של הכוהן הגדול. נישואי כוהן גדול. עבודת כוהן גדול במקדש. התחלת עבודת הכוהן במקדש וקורבן חינוכו.
תקנת המעמדות. התפילות והתעניות של אנשי מעמד. קורבן העצים. תספורת וכיבוס של אנשי מעמד.
רשימת הממונים במקדש: על הזמנים, על נעילת השערים, על השומרים, על המשוררים, על המנגנים, על הפייסות, על הקינים, על החותמות, על הרפואות, על המים, על עשיית לחם הפנים, על הקטורת, על הפרוכות, על בגדי הכהונה.