חטא המרגלים וחורבן בית המקדש בתשעה באב. תפילות ט' באב. חכמים בוכים ורבי עקיבא שוחק. נבואות אוריה וזכריה. דעתו של רבי יהושע במנהגי אבלות. משיח נולד בתשעה באב.
עם סגולה. בחירת עם ישראל. 'בנים אתם לה' אלקיכם'. 'אשר בחר בנו מכל העמים'. חביבים ישראל. בחירת אברהם. כוזרי: סגולת עם ישראל. הרב קוק: אם נדע את גדולתנו ואז אנו יודעים את עצמנו.
פרשת "והיה אם שמוע". ההבדלים בין פרשה ראשונה לפרשה שנייה. שכר ועונש גשמי תלוי בהתנהלות הרבים. שכר ועונש בעולם הזה. חזרת התנאים לארץ ישראל. חיוב קיום מצוות בחוץ לארץ מטעם "הציבי לך ציונים".
'ושמח את אשתו אשר לקח'. בכל יום יהיו בעיניך כחדשים. טעם איסור טומאת נידה. התחדשות בנישואים. התחדשות בעבודת ה'. אלול: אני לדודי ודודי לי. 'לדוד ה' אורי וישעי... שבתי בבית ה'... לבקר בהיכלו'.
מצוות התשובה. הוידוי. רמב'ם הלכות תשובה. מלבי'ם: ארץ ישראל והתשובה. רמב'ן: תשובה וגאולה. דין הפרט ודין הכלל. 'אתם נצבים היום'- ראש השנה. אין ברכת החודש לחודש תשרי.
'ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו'. עונשם של הגויים. הנקמה בגויים תביא את העולם לתיקונו. 'מזמור לדוד בברחו מפני אבשלום'. שיפלותם של ישראל חילול שם ה'. מטרת הגאולה היא לקדש את שם ה'.
ברכת משה לשבט גד. גד קיבל נחלה גדולה בעבר הירדן המזרחי. בני שבט גד היו גיבורים ודימו אותם ללביא. בני שבט גד היכו באויביהם בזכות מצוות הנחת תפילין. בני גד בקשו נחלה בעבר הירדן כדי להיות קרובים למקום קבורת משה.
'שאל אביך'- אלו הנביאים. 'זקניך'- אלו החכמים. עשה לך רב. עת לעשות לה'. מעלת לימוד תורה בעל פה. תורתו של רבי אליעזר בן הורקנוס. מעלת רבי בלימוד תורה. הפסקים של רב ששת.
מהתורה חייבים לברך ברכת התורה לפני הלימוד ולברך ברכת המזון אחרי אכילה. 'על מה אבדה הארץ- על שלא ברכו בתורה תחילה. ערוך השולחן: ברכת התורה כלולה במצוות לימוד תורה. נוסח ברכות התורה.
'בעצם היום הזה... עלה אל הר העברים... הר נבו'. 'בא נח'. 'הוציא ה' את בני ישראל מארץ מצרים'. אור החיים. רבי חיים שמואלביץ. תפילת משה. ישעיהו. תפילת חזקיהו. תפילת יהושפט.
'ונקם ישיב לצריו וכיפר אדמתו עמו'. עונשם של הגויים. הנקמה בגויים תביא את העולם לתיקונו. 'מזמור לדוד בברחו מפני אבשלום'. שיפלותם של ישראל חילול שם ה'. מטרת הגאולה היא לקדש את שם ה'.
הנהגת ה' בעולם היא בצדק, אנחנו לא יכולים להבין אותה. השלמות היא כשעם ישראל מקיים את התורה בארץ ישראל. אומות העולם רצו לפגוע בשלמות זו ונכשלו. ארץ ישראל נקנת ביסורים ואסור להתייאש מיסורי הגאולה.